JAG

21 Nov

Hej! Nu kommer äntligen superinlägget! Har fått lite önskemål om lite mer personligt i bloggen. Här kommer “lite” fakta om mej ;)


Namn:
Smilla
Ålder: 13 år
Familj: Mamma, pappa, två lillebrorsor
Intresse: Laga mat, baka, sjunga, spela piano och gitarr.
Favorit mat: Bibimpap. En koreansk version av pyttipanna som man kan beställa på restaurangen “Arirang” inne i stockholm city.
Hat mat: Skolans torra fisk med mjölkig sås och överkokta potatisar. Och blodpudding. Och fisbullar.
Jag lagar helst: Lammfärsbiffar med mangosallad


——-Recept på lammfärsbiffar med mangosallad———–

Lammfärsspett:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor (hackade)

500 g lammfärs

1 tsk malen spiskummin

1 tsk sambal olek

1 ägg

1 tsk salt

nymalen svartpeppar

Smör till stekning

Mangosallad:

1 tärnad avocado
saften av en lime
1 mango, skalad och tärnad
100 g plockad, blandad sallad
1 rödlök, skivad
1/2 röd chili, hackad
1 tärnad tomat
1 kruka koriander
100 g smulad fetaost

Dressing:
Saften av en halv lime
2 msk olivolja
1/2 msk honung (flytande)
salt och peppar


SÅ HÄR GÖR DU:

Lammfärsspett:
1. Knåda ihop lök, vitlök, lammfärs, spiskummin, sambal oelek, ägg, salt och peppar till en smet.
2. Forma färsen som lite kantiga prinskorvar på spetten.
3. Stek spetten i 3–4 minuter i en stekpanna med lite smör och olja, precis före servering. Mangosallad:
1. Blanda avokadon med limesaften så den inte blir grå.
2. Vänd ihop avokadon med mangon, salladen, löken, chilin och tomaten.
3. Grovhacka koriandern och vänd ner den tillsammans med fetan och dressingen.
Dressing: Rör ihop alla ingredienser. Häll över salladen.
Servera salladen till lammspetten, garnera med solrosskott.
NJUUUT!!


Jag bakar helst: Kärleksmuffins

—-Recept på kärleksmuffins!!—–

1. Gör vanliga glutenfria chokladmuffins efter något eget recept.
2. När de är i ugnen, gör glasyren; Blanda ihop 25 g smält smör, 1.75 dl florsocker, 0.5 msk kakao, 1 msk kaffe och 1 msk mjölk. Blanda ihop allt med en gaffel tills det inte längre är några klumpar. (Om den är lite seg eller hård, gäll på ca 2 tsk vatten eller mjölk, tills konsistensen är som en rinnig brunsås)
3. Ta ut muffinsen, bred på glasyren (när muffinsen fortfarande är varma)
4. Strö över kokos efter behag.
5. Njuuuut!!!!!

Laga mat/baka? Baka
På fritiden gör jag: Spelar basket, sjunger, umgås med vänner, bakar och lagar mat.
Mitt favoritinlägg på bloggen: Det som ligger högst upp eller http://glutenfrittliv.blogg.se/2010/november/grovt-glutenfritt-brod-smabullar.html Gillar bilderna och älskar brödet.
Bloggens ålder: Ett år i maj. Hurra och grattis i förskott!
Varför jag startade bloggen: För att jag tycker att det saknas en rolig glutenfri blogg och för att jag gärna delar med mig av erfarenheter och recept. Jag såg en film om en tjej som matbloggade och kom på att det kan ju jag också göra, fast om gluten.
Vad jag tycker om att ha celiaki: Det är ju jobbigt såklart, men det blir lättare och lättare för varje dag som går.
När jag fick min diagnos: När jag var fem år.
Vad jag kände då: Det var som om jag skulle bestiga Mount everest. Men se på mig var jag är idag, jag klarade det! Kommer man bara över den första spärren så blir det bara lättare och lättare sen. Jag lovar.
Hur jag fick ett så stort intresse för mat: Jag och mamma bakade redan när jag var liten. Då icke glutenfritt. Men sen när jag fick min diagnos så behövde jag ju sätta mig in i hela “mat-världen” och då upptäckte jag att det faktiskt var kul. Jag gillade det.
Vad jag tycker om skolmat: Jag tycker att skolmaten är underskattad. Den kan faktiskt vara riktigt god. Många av mina kompisar smakar inte ens utan bedömmer på utséendet om de vill ha. Jag smakar nästan alltid (om det inte är något jag smakat många gånger förut och ändå inte gillar) Ibland kan det vara överraskande gott.
Glutenfri skolmat då?: Helt ok. Ibland bättre, ibland sämre än vanlig. Min skola kan inte koka pasta så det är ett stort minus.
Mitt enklaste och godaste “vardagsmat” recept: Stekta chili- och vitlöks-scampis med pasta.

CHILI- OCH VITLÖKSSCAMPIS MED PASTA

Du behöver:

Scampis

0.5 chili,

2 vitlöksklyftor

olja att steka i

1 Kruka persilja

Gör så här:

0. Koka pastan.

1. lägg scampisarna i en stekpanna med vitlöken och chilin.

2.Stek tills de precis börjar krympa. Häll då på persiljan och lägg upp på talriken.

3. njuut!


Mitt enklaste bakverks-recept: Muffins tror jag.
Mitt favorit mellanmål (enkelt): Två rostade mackor (toasty) med smör och ost. Och gärna oboy till. Och ett äpple.
Mitt favorit mellanmål (som tar lite längre tid): Fruktsallad med goda frukter så som kiwi, jordgubbe, hallon, granatäpple, apelsin, plommon, persika, passionsfrukt, ananas, melon mm. Och så ringlad honung och krossade hasselnötter över.
Till vardagsfrukostar äter jag: Fil med flingor eller macka med ost. Och ett glas juice.
Till helgfrukostar äter jag: Fruktsallad eller bacon med stor grönsallad och bröd. Fast bacon-frukosten är mer brunch.
Och så slutligen… Mina favorit mat-bilder! (Alla bilder är tagna med min egna kamera, antingen av mig eller av min mäster-fotograf-lillebror)








Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

No comments yet

Leave a Reply