Havre

28 Mar

Hej! Många av er läsare har undrat om havre. Är det glutenfritt? Alltså, så här har jag hört, havre i sig är glutenfritt, men det behandlas i samma maskiner som vete, korn & råg.

Så det är lite upp till varje person, hur stor risk vill man ta? Jag är väldigt försiktig, ändå äter jag vanlig havre. Jag mår bra av det.

Semper säljer ”ren havre” som är helt särbehandlad, alltså 100 % glutenfri. Om jag gör havregrynsgröt, eller bakar hemma så använder jag ren havre, men ute på caféer och hos kompisar äter jag chokladbollar med vanlig.

Om man bor i Finland kan man äta havre. Det är sant! I Finland har de ”bestämt” att havre är glutenfritt. Så där äter alla havre. Sjukt va? Man har gjort mätningar som visar att det är precis lika mycket gluten i svensk som i finsk havre, men de kör på ändå.

Inte min bild, men jag tyckte den passade ;)

Share and Enjoy:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks

6 Responses to “Havre”

 1. Jessica March 28, 2011 at 07:37 #

  Jag dricker ju havredryck och äter chokladbollar. Det går bra. Har inte ens tänkt på att havre kan vara en fara haha.

 2. Felicia March 28, 2011 at 11:09 #

  va ?? oj jag kan bara äta ren havre . Så om jag ska äta ute så äter jag aldrig med havre för att man aldrig kan vara säker.

 3. Åsa March 28, 2011 at 15:23 #

  Och i Frankrike äter ingen havre eftersom det är hästmat:-D
  Vi fick rådet av dietisten att bara ge våran tjej rent havre eftersom hon är liten (5-år). Hon ska ju inte bara må bra utan växa också. När hon blir vuxen kunde hon välja själv. På vissa håll i Sverige säger man tydligen att det går bra att äta “vanlig” havre, medan man på andra håll anser att det är endast rent havre som går bra.

 4. ¨Malin March 28, 2011 at 17:51 #

  Min flicka kan inte äta någon havre alls, hon är väldigt, väldigt allergisk mot gluten

 5. Karin March 30, 2011 at 11:59 #

  Hej!
  Det är skillnad på havregryn och havremjöl. Havregrynen körs oftast inte i samma maskiner som vete och annat, eftersom de ju inte mals på samma sätt. Där är risken större att det kommit med vete med från fältet där havren växt. Havregryn är alltså ofta hyfsat säkra även om de inte är “rena”.
  Havremjöl, däremot, är ofta “smittat” med gluten eftersom de då använder samma kvarnar. Undantag då “rent” havremjöl av speciella märken.
  Så står det bara “havre” i en ingredienslista skall man noga fortfarande vara skeptiskt mot det, men står det “havregryn” kan man känna sig lite lugnare. Men “rent havregryn” är givetvis att föredra ändå.

 6. Niklas, 25 March 31, 2011 at 18:54 #

  Jag fick höra att efter man fyllt 18 år så ska tydligen havre gå bra om man är glutenallergiker. Vet inte om de stämmer men de går bra för mig att äta havre hur som helst.

Leave a Reply