En favorit i repris! Créme Brulée

30 Apr

Hej! Här är ett recept som jag la till innan jag fick så många läsare. Därför har nog inte så många sett det :p Det är ett otroligt härligt recept på créme brulée :)

Du behöver 4 portitioner:
1 vaniljstång
3.5 dl vispgrädde
1.5 dl mjölk
5 äggulor
1 dl strösocker
4 msk råsocker
4 formar som tål ugn (*helst låga och breda, det blir godare då för då blir det ju större sockerlager ovanpå, de bästa formarna är som små pajformar)
Gör så här:
1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna ur båda halvorna och lägg de i en kastrull. Lägg även i själva vaniljstångs halvorna i kastrullen.
2. Häll på grädde och mjölk. Rör runt så att allt blandas.
3. Sjud försiktigt upp gräddblandningen. Så fort den börjar bubbla, ta av kastrullen från plattan och låt den stå i 30 minuter.
4. Rör försiktigt, men noga i äggulorna och strösockret. Det ska bli så att allt blandar sig, om det blir några bubblor, smäll de med tex baksidan av en sked. Låt stå i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 140 grader.
5. Sila smeten så att vanljstångarna och eventuella klumpar kommer bort. Men se till att vaniljfröna går igenom silen, det är de som ger smak.
6. Häll smeten i 4 små portionsformar*. Spräck bubblorna med baksidan av en sked igen om det bildas några.
7. Koka upp vatten i en kastrull.
8. Sätt portionsformarna i en plåt med höga kanter (viktigt att kanterna är höga)
9. Häll upp det kokande vattnet i plåten, ungefär till hälften av formerna. Det ska alltså bli som ett vattenbad. Se till att det inte kommer något vatten i formerna med smet. Då blir smeten äcklig och vattnig. Var noga med att bara hälla vatten till hälften, för sedan om du råkar putta till plåten, så kommer det inte skvimpa in i formerna om du bara har vatten till hälften.
10. Sätt in hela plåten i ugnen i 45 – 55 minuter.
11. Ta bort formarna från plåten och ställ de att svalna.
12. Häll på ett ganska tunnt lager råsocker precis innan servering. Bränn med en gasbrännare.
13. Låt sockerlagret stelna.
14. NJUUUUT!!!


Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

2 Responses to “En favorit i repris! Créme Brulée”

  1. Ewe May 1, 2011 at 15:42 #

    Kan man använda något annat om man inte har någon gasbrännare? :)

  2. clara May 1, 2011 at 19:44 #

    den ser ut att vara väldig good

Leave a Reply