Det går riktigt bra att resa!

7 Jul

Hejsan! Nu solar jag och badar för fullt! Vi har varit på Cypern i 6 dagar och det har funkat riktigt bra med gluten, över förväntan. :)

På hotellet serverar de en frukostbuffé som består av allt från olika youghurtar, frukter och flingor till tyska korvar, omeletter och pannkakor.
Det är såklart många mjöliga saker, till exempel våfflor, bröd, baguetter, pannkakor, munkar, croissanter och bullar. Men de kan fixa fram riktigt gott, frasigt glutenfritt bröd och allt det andra kan man egentligen strunta i. ;) En typisk frukost för mig består av fruktsallad, youghurt med nötter och honung, macka med ost, tomat och gurka och så till efterrätt en macka med nutella. Och ibland en omelett. En annan favorit, som de tyvärr inte har här, är smoothies. Det är riktigt gott och enkelt med frukostar om man beställer säkra kort! :)

Till lunch brukar vi ofta gå ut och äta någonstans. En enkel grej att tänka på, är att pubar ofta har mycket mjöligt (hamburgare, mackor, friterat, pasta mm), medans liksom restauranger har bättre altenativ för oss som är glutenintoleranta.

Jag har med mig ett översättningskort på grekiska, men har inte behövt använda det någon gång då de ofta förstår ändå med hjälp av engelska. Jag väljer ofta att köra på något säkert, t ex sallader, grillat kött eller grillad fisk. Min huvudföda den här veckan har bestått av grekisk sallad och grillade jätteräkor med pommes. ;)

Så kort och gott funkar det bra att resa. Ofta är personalen på de ställen man äter vänliga och tillmötesgående. Jag har inte direkt fått lida om man säger så. ;)

Slutligen har jag några få, korta tips att ha med sig när man reser;
• Ta med översättningskort, just in case.
• Välj hellre restauranger än pubar.
• Förklara så noggrant du kan till personalen. Orden “She get’s very sick if she eats gluten” biter ofta. Du kan även ge exempel på vad som kan innehålla gluten, t ex såser, friteringar, pasta, bröd så att de förstår bättre.
• Om du är barn eller tonåring, ta hjälp av en föräldrer och be den förklara. Då känns det mycket mindre som ens eget problem.
• Kör på säkra kort.
• Man behöver inte fråga om varje liten grej. Det är ibland enklare att välja citronsorbet som man vet är glutenfritt, än att gå in i en lång disskusion om vilka glassorter som är glutenfria och läsa på alla förpackningar.
• Om du är osäker på frukostarna, ta med glutenfritt bröd hemifrån.

Det var allt från mig, hoppas ni har glädje av tipsen! :)

Share and Enjoy:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks

5 Responses to “Det går riktigt bra att resa!”

 1. Yaay July 8, 2011 at 00:26 #

  jättebra tips, tack! :D

 2. jättebra tips! :D tack så mycket :) Är själv glutenintolerant så kommer ha mycket nytta av detdär :)

 3. Ulrika July 10, 2011 at 08:39 #

  Du har så rätt! Det är klart det går bra att resa som glutenintolerant. Precis som du beskriver så behöver man inte fråga om varje liten grej utan det går ofta bra att äta väldigt gott med “säkra kort” som sallader, pommes, kött utan sås etc. Tzatsiki är ju inte heller dumt. Tack för att du skriver så fint och inte bara som så många andra fokuserar på det negativa. Hälsningar Ulrika mamma till glutenintolerant 15-åring.

 4. Emma July 17, 2011 at 17:37 #

  Hej!
  Själv e jag inte gluteintolerant men jag läser din blogg ändå! Jag såg artikeln om dig i en gammal KP-tidning o gick in på bloggen! Jag ångrar mig absoulut inte!!!! Ha en fortsatt fin dag! P.S Nu har jag börjat förstå vad det innerbär att vara glutenintolerant:D

 5. River August 16, 2011 at 20:12 #

  What a great rseoucre this text is.

Leave a Reply