Mumsmums-cupcakes !

16 Jul

Hejsan! Idag har jag bakat cupcakes! Och inte vilka cupcakes som helst, utan mumsmumscupcakes :D De är riktiga somriga bakelser som är supergoda! De tar ganska lång tid att göra, men det är väl värt väntan. Plus att man kan få några mumsmums om man har tur och får över lite smet ;) De vart riktigt uppskattade av familjen :)

För ca 12 cupcakes behöver du:

1.5 ägg (försök dela det andra ägget så att det blir lika mycket vita som gula. Om du tycker att det är svårt kan du vispa upp det andra ägget i ett glas och sen ta hälften av det som blir)
1.25 dl strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
25 g smör
0.5 dl gräddfil
1 msk kallt kaffe
1.75 dl mjölmix
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 liten nypa salt
50 g mörk choklad

Mumsmumsfrosting
4 äggvitor
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Chokladtäcke
400g mörk choklad
2 msk matolja

Eventuell några kex till mumsmums

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsocker så att det blir riktigt fluffigt.

3. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det till en smet.

4. Häll smörsmeten i äggsmeten.

5. Blanda mjölmix, bakpulver, kakao, salt och vänd försiktigt ner i smeten.

6. Smält chokladen i mikron och häll i smeten.

7. Sätt pappersformar i muffinsplåt och fyll till 2/3 med smet.

8. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15min. Låt svalna.

9. Blanda äggvitor, vaniljsocker och strösocker i en rostfri skål. Vispa fluffigt på låg hastighet med elvisp i ca 1 minut.

10. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten (vattenbad) och fortsätt vispa tills smeten blir 65 grader varm.

11. Vispa tills sockerkristallerna smält och det blir luftigt som maräng. Man ska se tydliga spår efter vispen och smeten ska vara glansig. Ta bort från värmen och vispa med elvisp ytterligare några minuter tills mumsmumssmeten har svalnat.

12. Spritsa på smeten med rund tyll i toppformade spiraler, lämna nästan en centimeter runt kanten.

13. Om det blir över smet så ta fram någon typ av kex och spritsa på så att det blir som mumsmums. Jag tog pepparkakor efter som att det var det ända jag hade hemma. Man tager vad man haver. ;)

14. Låt cupcakesen och de eventuella mumsmumsen stelna i kylen i ca 2 timmar så att mumsmumssmeten blir riktig seg.

15. Smält chokladen i mikron och tillsätt matoljan.

16. Doppa varje cupcake i chokladen. Det kan vara lite svårt, ett tips är att hjälpa till med en sked.

17. Ringla chokladen över mumsmumsen i nått fint mönster. Om du har tillräckligt med choklad kan du doppa mumsmumsen också.

18. Dekorera cupcakesen med vad du har hemma. Strössel, minimarshmallows, kex, chokladpinnar, godis you name it.

19. Låt stelna i ca 1 timme.

20. NJUUUT!!

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

8 Responses to “Mumsmums-cupcakes !”

  1. Anna July 17, 2011 at 12:39 #

    Ser sjukt goda ut!! Hoppas att du har det bra :) Kramar

  2. Lisa July 17, 2011 at 14:26 #

    Hej Smilla!

    Jag är en 12-årig tjej som läste om din blogg i kamratposten. Jag tycker du är jätte cool och alla dina recept ser super smaskiga ut! Den senaste tiden har jag haft ont i magen, så nu är jag på en vetefri diet för att se om jag är vete allergiker (Jag tror jag är det). Om jag nu är det så tror jag att dina recept kommer att vara till stor hjälp.

    Kramar Lisa.

    P.s. Kan man följa vanliga recept och använda lika mycket glutenfritt mjöl som vetemjöl?

  3. ebba July 17, 2011 at 17:37 #

    hej de ser jätte goda ut:)

  4. kamilla July 17, 2011 at 18:53 #

    woow,ser jättegoda ut.=)men hur gör man smalie asså =) ? jag kan inte=(

  5. DCenise July 18, 2011 at 14:00 #

    Smilla du är en sån fin tjej som jag gillar. Du ska veta att du kan bli en bra förebild för många andra glutenintoleranta folk!
    Kramar från tjejen med en blogg som handlar om organisationen friends.

  6. Johanna July 20, 2011 at 20:02 #

    Fler inlägg!! :D

  7. Alice July 21, 2011 at 18:12 #

    Vad fina och goda cupcakes! Kanske borde testa ^^ <3

  8. Anna July 25, 2011 at 23:52 #

    Jag smakade -de var suuuupergoda!
    En given succé!

Leave a Reply