Första hemkunskapslektionen

25 Aug

Hej! Jag har just haft min första hemkunskapslektion för i år. Det gick åt skogen. Vi skulle baka småfranskor (små brödbullar) och min lärare gav mig samma recept och sa “det brukar gå bra att byta mjölet rakt av.” Hon hade rätt till viss del – det brukar gå bra att bara byta ut mjölet rakt av, men inte när det gäller degar. Särskilt bröddegar. Så våra bröd blev vita, små, kompakta stenkakor som smakade frigolit. Typ.

Jag sa flera gånger att det inte kommer att gå, men hon envisades med att jag skulle prova. Det blev som det blev.

Sen när hon såg resultatet sa hon “ojdå, jaa, de jäste nog inte klart.” Och sen sa hon “Men nästa vecka ska vi baka grova tekakor, du kan väl ta med ett eget bra recept?” Är inte det hennes uppgift, att komma med recept? Jag blir så ledsen på folk som inte kan anstränga sig det minsta lilla.

Så jag får se hur jag gör, jag vill ju inte att min sjukdom ska påverka mina betyg. Men det känns ändå rätt sjukt att jag måste ta med ett eget recept om jag vill att det ska bli bra.

Jag begär inte att hon ska vara superinsatt i just celiaki, men jag lär väl knappast vara den första elev hon haft som ska baka glutenfria brödbullar?

Här kommer en fin liten bild på våra fina små bullar

Share and Enjoy:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks

6 Responses to “Första hemkunskapslektionen”

 1. Bunny August 25, 2011 at 23:26 #

  Hon ska faktiskt vara superinsatt, i alla sorts allergier! Himla trist av henne faktiskt :(

 2. Yaay August 26, 2011 at 13:33 #

  Skitdåligt! Samma sak hände mig igår… jag trodde att det gick att byta mjöl rakt av så jag gjorde det… Men jäste de det minsta?? Nej! Så de blev som dina: Små kompakta thekakor. Och när jäsningstiden skulle vara klar, hade de inte ens börjat jäsa! :( så tråkigt det blir då!

 3. Malin August 26, 2011 at 18:58 #

  När min dotter skulle komponera och tillaga middag på hemkunskapen fixade hon det galant hemma med enkla glutenfria ingredienser. Läraren informerade inte henne innan om att det dessutom skulle vara laktosfritt(eftersom en annan elev var laktorintollerant). Resultatet blev inte bra. Hemkunskapslärare måste vara mer insatta i allergier och mycket mer informativa tycker jag.

 4. Ellie August 26, 2011 at 19:08 #

  Fy det är faktiskt lärarens ansvar!
  Läraren jag hade förra året brukade överaska med fika. Han viste att jag var gluten men han tog inte med något special endå! Men en gång fick jag reda på att vi skulle äta bullar, och då frågade jag om jag skulle ta med något eget men han svarade att han kunde fixa det så det behövdes inte. Men tror ni att han hade med sig något till mig? Neej! Jag fick alltid titta på när alla andra åt:(

 5. Micke August 29, 2011 at 23:48 #

  Hej Smilla

  Jag undrar hur det fungerade i allmänhet på hemkunskapen, känner du dig inte orolig när de andra bakar med mjöl, eftersom de då hamnar i luften, hur känslig är man, kände du något efteråt?
  Kännde du dig utanför?
  Nu e ju du rätt så stor, men jag tänker på min systerdotter på 9 som tydligen också ska börja med detta, men jag tror inte hon tänker lika mycket på “omgivingen” och nogrannhet.

  Ha det bäst :)

 6. Emma H. September 13, 2011 at 13:14 #

  Hemkunskaplärare kan ingenting! Får de någon som är som vi, Glutenintolleranta, så kan de ingenting!
  Hade ju samma problem tills jag använde mig av “hennes recept” men tog alltid mindre mjöl eller gjorde ut efter mitt eget sätt då det gällde bakning.

  Innan året var slut hade jag iaf VG i HK. HK är bra om man har en bra lärare, om inte så blir det vara tok av alltihop.

Leave a Reply