Lussekatter och lakrtis/choklad-tryfflar

2 Dec

LUSSEKATTER

ca 11 stora eller 15 lite mindre

Du behöver:

75 gram smör

2 dl mjölk

1 pkt jäst

1 ägg

1 dl socker

1 dl kesella

0.5 g saffran (en påse)

1 krm salt

1 pkt sempers finmix (Spara 1.5 dl till utbakningen)

——————————————————-

Gör så här:

1. Värm smöret så att det smälter. Häll i mjölken och försök att få det fingervarmt (37¤C, när man stoppar ner fingret så ska det varken kännas kallt eller varmt) Det brukar jag ofta misslyckas med. Först blir det för kallt, sen värmer man blandningen och glömmer bort den, så då får man ställa ut den i kylan igen. Men tillslut ska det alltså bli fingervarmt. Hellre för kallt än för varmt, för att om det är för kallt kommer jästen att “dö” och inte göra bullarna saftiga.

2. Smula ner jästen i mjölk-och-smörblandningen.

3.  Vispa ägg och socker så länge.

4. Häll ihop jästblandningen pch äggsmeten i en bunke som hör till en degmaskin (eller vad det nu heter?)

5. Tillsätt kesella, saffran, salt och mjölmix. Knåda runt i maskinen tills det blir en deg.

6. Låt degen jäsa övertäkt i ca 30 minuter. Under tiden kan du diska, göra läxor/jobb, eller kolla på TV. Eller något annat.

7. Sätt ugnen på 250 ¤C

8. Dela degen i 11 eller 15 lika stora degkluttar. Mjöla bordet och dina händer.

9. Nu börjar det roliga. Forma och gör fina lussekatter. Sätt i små russin om du vill. (I så fall, tryck i de hårt! Annars ploppar de lätt ut under gräddningen)

10. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Låt de jäsa igen i 30 minuter under en kökshandduk.

11. Sätt in i ugnen i 5-7 minuter.

12. Låt de svalna.

13. NJUUUUT!!!

Vem sa att det inte kunde finnas lussehundar, lussekaniner och lussegrisar? ;)

Lakrits/choklad-tryfflar

24 st

Du behöver:

6 kick (lakritsgodiset)

50 g ljus blockchoklad

100 g mörk blockchoklad

Flingsalt

24 Tandpetare och en banan

Gör så här:

1. Skär alla kick i fyrkanter (4 st/kick, tot 24 st)

2. Sätt i en tandpetare i varje.

3. Smält chokladen  ett vattenbad. Doppa sedan varje kick i den och tryck i tandpetaren i bananen så att chokladen kan stelna utan att kladda i något fat eller papper.

4. Smula över lite flingsalt på varje.

5. Låt stelna.

Google-bild…

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

6 Responses to “Lussekatter och lakrtis/choklad-tryfflar”

  1. Desirée December 2, 2011 at 09:41 #

    Hej Smilla, först av allt så tack för en finfin blogg! Det är en enorm inspiration även om jag mest står och skrapar kletig deg från händerna med stekspade..Och det är just det jag undrar över..HUR lyckas du forma lussebullar osv i så fina former?! Vi försökte med kallt vatten på händerna, mera mix osv osv. Våra jäste visserligen bra men att kunna forma dem var galet svårt! Och det gäller det mesta..Berätta!Smälla..
    TACK!

    • Desirée December 2, 2011 at 09:42 #

      Haha..Såg just min miss..skulle skriva Snälla Smilla..och det blev smälla..Förlåt!!

  2. Alex December 2, 2011 at 19:06 #

    Fantastiskt! Vilket sammanträffande att du just lagt ut ett recept till lussekatter :) Behövde ett recept till lussekatter eftersom det var tänkt att jag skulle baka ikväll, tur att jag kom ihåg att kolla denna blogg (använde ditt pizza-recept för ett tag sedan)!

    Tackar och bockar! :)

  3. Alma December 3, 2011 at 19:31 #

    Fina tryfflar, men när kmr länkbytena?

  4. althea December 7, 2011 at 21:45 #

    jag älskar din blogg smilla! :-D
    du tar fina bilder.. och det ser jättegott ut.. :3
    nu vill jag baka för det. . :/

  5. Mirre December 8, 2011 at 18:57 #

    Jättetrevlig blogg som jag snubblade in på av en slump! Min sambo är glutenintolerant så jag har de senaste åren fått lära mig att laga “gf” – med blandat resultat… ;-) Du förmedlar verkligen att det går att kombinera matglädje med glutenfritt, och att det inte behöver vara megakrångligt! Pastan ska provas och lakritstryffeln röstar sambon på. Keep up the good work, Smilla!

Leave a Reply