Polkagrisar

16 Dec

Idag blir det bara ett recept, men det tar ganska så lång tid att göra, så det här kommer att räcka för i helgen 😉

Polkagrisar

Du behöver:

5.5 dl socker

2 dl vatten

0.5 msk ättikssprit

några droppar röd karamellfärg

15-20 droppar pepparmyntsolja

Gör så här:

1. Olja in två plåtar, två saxar, två stora fat och minst två metallstekspadar med vanlig matolja.

2. Koka upp socker, vatten och ättikssprit till 150 grader (mät med köttermometer) Det tar ett ganska bra tag innan den blir så varm, men håll ut och vänta, det kommer. Se upp så att den inte blir gulaktig eller brun, våran sats blev det så polkagrisarna blev lite gula. Jag vet inte om det är svårt att undvika, men i annat fall kanske man kan göra något åt det i några steg nedanför*.

3. När smeten blivit 150 grader häller du ut nästan allt på en av plåtarna. Spara ca 1 dl kvar i kastrullen.

4. Kastrullen sätter du sedan i ett vattenbad så att den håller sig lagom varm. Häll i några droppar röd karamellfärg och rör om så att smeten i kastrullen färgas röd.

5. Droppa ca 15-20 droppar pepparmyntsolja (beroende på hur starka du vill ha de. 15=inte så starka alls) över den genomskinliga smeten på plåten.

6. Låt den genomskinliga smeten svalna något. Börja sedan vika in kanterna av smeten till mitten med en metallstekspade tills den är så sval att du kan ta upp den och hålla i den utan att du bränner dig. (men den måste fortfarande vara varm!)

7. Dra ut den genomskinliga smeten till en lång korv, snurra den och vik ihop den. Upprepa detta ganska länge, tills smeten börjar bli vit. (*Det var nog här vi höll på med smeten alldeles för kort, därför blev den inte vit.)

8. Medans en person håller på med den vita smeten så kan den andra börja hälla ut den röda och göra samma sak där. Låta den svalna, vika in kanterna, dra ut, snurra, vika ihop.

9. Tillslut, gör två korvar av den vita smeten. Dra ut den ena så att den blir ungefär dubbelt så tjock som di skulle vilja ha den. Dra ut hälften av den röda smeten och vira den runt den vita. Snurra sedan hela polkagrissträngen så att den blir lagom tjock och lagom röd.

10. Klipp av strängen i lagom stora bitar. Lägg bitarna på ett av de inoljade faten. Se upp så att de inte klibbar fast i varandra.

11. Gör steg 9 & 10 igen med andra hälften av både röda och vita smeten.

12. Låt de stelna över natten.

13. NJUUUUT!!

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

No comments yet

Leave a Reply